Ce este .NET și de ce să cunoști această tehnologie?

Ce este .NET și de ce să cunoști această tehnologie

Ce este .NET și de ce să cunoști această tehnologie

Face lucrurile cu profesionalism și nu este doar manager de disciplină pentru Inițiere în IT, Web Development și .NET Web Development. Daniel Costea este și mentor pentru generațiile de cursanți care trec pragul Școlii Informale de IT și pe care îi ajută să-și însușească un sistem de valori care să le ghideze parcursul profesional.

Așadar, când talentul, priceperea și dorința de formare continuă se întâlnesc, știi că ai în față peste 15 ani de IT, însuflețiți de cel care împărtășește – cu toți cei pasionați – experiențele și provocările profesiei pe care o îndrăgește. A experimentat de-a lungul carierei sale o gamă largă de tehnologii, dar astăzi ne vorbește astăzi despre .NET.

 

img_1594-1024x6823-copy

 

1. Ce presupune tehnologia .NET?

.NET este, de fapt, un framework pentru Windows, care este casa mai multor tehnologii cum sunt: ASP.NET WebForms, ASP.NET MVC, WebAPI, Azure, Xamarin și multe altele. Fără a avea pretenția de a oferi o definiție completă, doresc să spun doar că .NET este sinonim cu dezvoltarea de aplicații pe toate platformele Windows și nu doar atât. (!) În ultimul an Microsoft a reușit să depășească realmente granițele platformei sale prin .NET Core – o versiune a framework-ului .NET care oferă posibilitatea scrierii de aplicații pe mai multe platforme. Într-adevăr, acum putem scrie aplicații cu excelentul Visual Studio 2015 (care este de fapt versiunea 14) pentru platformele: Windows, Linux (diferitele distribuții: Red Hat, Fedora, Debian, Ubuntu, Android etc.), Mac OS X. Acest lucru poate fi făcut scriind cod o singură dată, însă aplicația rezultată să ruleze pe oricare dintre aceste platforme!

 

Nu este greu să scrii o aplicație de la A la Z.

Însă pentru a stăpâni orice limbaj sau tehnologie, este nevoie de foarte multă muncă.

 

2. Cât de greu este să scrii o aplicație Web de la A la Z?

Este cunoscut faptul că C# este un fel de lingua franca pentru Visual Studio, dar să scrii o aplicație web de la A la Z presupune un rendez-vous prin nu mai puțin de cinci limbaje: C#, SQL, HTML, CSS și Javascript. La acestea se mai adaugă o mare varietate de tehnologii, dar tocmai aceasta este frumusețea: în .NET avem la dispoziție soluții pentru orice problemă.

Ca să răspund la întrebare, nu – nu este greu să scrii o aplicație de la A la Z, pentru că ASP.NET își face treaba foarte bine și pentru că Visual Studio este un mediu de programare matur. Însă pentru a stăpâni orice limbaj sau tehnologie, este nevoie de foarte multă muncă. Școala Informală de IT vine în întâmpinarea acestei nevoi prin mentorii săi, practicieni cu mulți ani de experiență în spate, precum și prin programele sale inspirate și modelate din nevoile cursanților.

 

profil-candidat-net


Ai posibilitatea să începi de la ZERO, chiar dacă înainte nu ai avut tangență cu IT-ul!

Programele Școlii Informale de IT sunt structurate pe diferite nivele:

 

Inițiere

Pentru cursanții care vor să facă o reconversie profesională punem la dispoziție cursul de Inițiere în IT, dedicat celor care nu au avut înainte tagență cu IT-ul. În plus, recomandăm acest program de 40 de ore și celor care doresc să își împrospăteze cunoștințele tehnice. Acolo mentorii Școlii Informale de IT identifică abilitățile și calitățile cursanților, și îi îndrumă spre diferitele direcții de studiu: programare /testare sau alte discipline din cadrul Școlii, în funcție de ce li se potrivește mai bine.

Pregătire

Nivelul următor este programul de pregătire , de 100 de ore. Aici există o varietate bogată de discipline, cum este și cursul de .NET Web Development, concentrat pe învățarea bazelor unor limbaje sau tehnologii.

Specializare

Ultimul nivel de pregătire din cadrul Școlii Informale de IT este programul de specializare , prin care cursanții își continuă pregătirea în direcția tehnologiilor mai avansate.

Structura cursurilor


 

Mentorii oferă feed-back cursanților, pe tot parcursul evoluției lor

 

3. Care vor fi provocările întâlnite în decursul procesului de învățare?

Ritmul intensiv va fi cea mai mare provocare. Școala Informală de IT este un sistem gândit să fie foarte eficient, iar atunci fiecare oră contează. Pentru fiecare oră predată, cursanții trebuie să lucreze câteva ore acasă. Nu este ușor, însă mentorii Școlii Informale de IT parcurg împreună cu ei acest proces și îi îndrumă permanent: le oferă feedback pe tot parcursul evoluției lor – pe teme și aportul adus la proiectele de echipă. De asemenea, și mentorii primesc feed-back în cadrul fiecărei sesiuni de curs de la participanți și își îmbunătățesc continuu și imediat calitatea cursurilor și a predării.

 

Există un deficit de aproape 2000 de programatori de .NET doar la nivelul județului Cluj

 

4. Ce avantaje au cei care cunosc această tehnologie?

Există o oportunitate excepțională acum pe piață, și în special pe piața din Cluj pentru că există o mare cerere de programatori .NET și recrutorii de la firmele de IT nu găsesc suficienți candidați care să acopere toate pozițiile deschise. Se întâmplă acest lucru chiar la firma care lucrez! Curios este și faptul că cererea de joburi .NET de pe piața clujeană este comparabilă cu cea de joburi Java, de exemplu. Însă lumea se înghesuie să facă traininguri și cursuri Java, în timp ce pozițiile .NET riscă să rămâne neocupate. Acest lucru rezultă și din raportul Brainspotting pe 2015 care spune că există un deficit de aproape 2000 de programatori de .NET la nivelul județului Cluj.

Microsoft s-a ales cu un renume prost din cauza unor versiuni anterioare ale sistemului de operare Windows, însă aici vorbim despre Visual Studio care întotdeauna a fost un produs excelent. De asemenea, există și ideea preconcepută că Microsoft ar fi pe bani. Puțină lume știe că există versiuni gratuite (în funcție de tipul de licențiere) ale Visual Studio, Microsoft SQL și alte tool-uri. Poți să scrii cod legat cu tool-urile de la Microsoft, fără să trebuiască să scoți niciun ban din buzunar. În plus, când scrii pentru client în cadrul unei firme, nu mai este treaba ta să plătești eventualele licențe.

 

Un mesaj pentru cei care citesc acest interviu:

Îți place să înveți în fiecare zi lucruri noi, tehnologia este lectura ta favorită, iar logica și creativitatea fac parte din punctele tale forte? Atunci .NET Web Development este pentru tine!


Înscrie-te online la programul de .NET Web Development din orașul tău:

Pentru răspunsuri la întrebări frecvente, te invităm să accesezi pagina Întrebări și Răspunsuri.
Îţi stăm, de asemenea, la dispoziţie la telefon, pe e-mail sau pe chat. Abia așteptăm să te cunoaștem!